Latest posts

4 érdekes tény a légkondikról, amit eddig (talán) nem tudtál

85 Views 0 Liked

1: A mozik használták a legtöbb légkondicionálót

Az 1900-as évek elején, amikor a légkondicionálót először feltalálták, nem sokan tudták, mi az, és nem is engedhették meg maguknak. Nyáron viszont sokan kellemetlenül érezték magukat hosszabb ideig zárt helyekeken, ezért sok mozi úgy döntött, hogy fektet klímaberendezésbe, hogy hűvös beltéri környezetbe csábítsa az embereket, ahol szórakoztatják őket. Ez a befektetés végül megtérült, mivel ebben a korszakban a mozik felvirágoztak, és sokan használták a színházakat arra, hogy ellazítsák elméjüket és testüket.

2: A légkondi a mai modern orvoslás egyik legfontosabb eszköze

Igen, komolyan, ez igaz. De ha megállsz és elgondolkozol, akkor ennek nagyon sok értelme van, és nem is olyan őrült gondolat. Sok új tápszert és gyógyszert hoznak létre egy laboratóriumban, amelynek hőmérséklet-specifikusnak kell lennie a megfelelő kísérletezéshez. Ez magában foglalja a hőmérséklet-specifikus eszközöket és berendezéseket, amelyek megváltoztatták azt a módot, ahogyan az orvostudományt látjuk és használjuk mindennapi életünkben. És ha a légkondicionáló nem hűti vagy melegíti a helyiségeket meghatározott hőmérsékletre, a kísérletek és az áttörés nem történik meg.

3: A légkondi nem a kényelem érdekében készült

A klíma fejlesztésének oka valójában nem a kényelem, hanem a nyereség és a készletek megőrzése volt. Az ember, aki kitalálta az ötletet, Willis Carrier volt, akinek azért volt szüksége erre, hogy megakadályozza a tinta kiszáradását a gyárában nyáron. Ennek a gondolatnak köszönhetően fejlesztette ki az első kereskedelmi és gyári szintű klímaberendezést! Emiatt más vállalkozások is elkezdték használni a légkondicionálást kereskedelmi és üzleti célokra, míg végül az eredmény az lett, amire ma is széles körben használják: a kényelem biztosítása.

4: Az első háztartási légkondi… nagy volt

Az otthoni légkondicionálás első gyakorlati alkalmazását 1914-ben hozták létre. Egy minneapolisi kastélyban helyezték el, és a klímaberendezés tényleges mérete körülbelül 2 méter magas, 6 méter hosszú és közel 2 méter széles volt. A dolog ironikus része az, hogy a klímaberendezést a jelentések szerint soha nem használták, mivel valójában soha senki nem lakott a házban. 17 évvel később, 1931-ben azonban beszerelték az első lakáslégkondicionálókat Amerika szerte. Az ablakok oldalán helyezkedtek el, amely azóta is légkondícionálók legelterjedtebb helye az egész világon. A légkondicionálók ma már mindenki számára megfizethető eszközök, de ezeket a kis klímaberendezéseket a '30-as években csak a gazdagok és a még gazdagabbak kaphatták meg, mivel egy klímaberendezés ára 10.000 és 50.000 dollár között volt, ami ma nagyjából 100.000 és 500.000 dollárnak felel meg!

Posted in:

Leave a comment

Log in to post comments